Familiebank Banco Santander solide wereldspeler

Banco Santander

De banken zijn als belegging weer helemaal terug van weggeweest. De stijgende rente draagt bij aan een betere marge voor banken. En dat is te merken aan de koersstijgingen. En zeker ook aan de winsten die je om de oren worden geslagen. Banco Santander is een van de grootste banken ter wereld en rapporteerde een winst van 13,52 miljard euro over het vierde kwartaal van 2022.

Meer dan Spanje

Banco Santander (SAN) huist met het hoofdkantoor in Spanje en bezit over een internationaal netwerk dat zich uitstrekt over Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. De bank heeft een sterke positie op de markt en is actief in verschillende financiële sectoren, zoals retailbankieren, commercieel bankieren en vermogensbeheer.

Stichting Botin grootste aandeelhouder

Als er een bank in de wereld is waar we kunnen spreken van invloed van een familie dan valt meteen op dat Banco Santander voor (bijna 9%) Fundacion Botin als grootste aandeelhouder aan zich heeft verbonden. Daarom misstaat deze bank niet in de FamilieTopSelectie. De vijf grootste aandeelhouders van Banco Santander zijn als volgt:

  1. Fundación Botín – 8,60%
  2. BlackRock, Inc. – 5,94%
  3. Norges Bank Investment Management – 4,90%
  4. The Vanguard Group, Inc. – 3,00%
  5. Capital Research & Management Co. (Global Investors) – 2,85%.

 

Geschiedenis Santander

De bank werd opgericht in 1857 en heeft inmiddels vestigingen in meer dan 40 landen. Het bedrijf heeft ongeveer 202.000 werknemers en bedient meer dan 148 miljoen klanten wereldwijd. De activiteiten van Banco Santander zijn onder meer als eerste het oude retailbankieren. Dit omvat het verstrekken van leningen, het accepteren van spaargelden en het aanbieden van andere financiële diensten aan individuele klanten.

Een van de grootste banken ter wereld

Banco Santander heeft een sterke marktpositie en is een van de grootste banken ter wereld op basis van totale activa. Het bedrijf heeft een sterke aanwezigheid in Spanje en andere delen van Europa, evenals in Latijns-Amerika, waar het een belangrijke speler is op de markt. De bank heeft ook uitbreidingen gemaakt in Azië, waar het zijn activiteiten in China en Japan heeft uitgebreid.

In Spanje heeft Banco Santander een netwerk van meer dan 3.200 filialen en is het een van de belangrijkste banken op de Spaanse markt. In Latijns-Amerika heeft het bedrijf vestigingen in Brazilië, Mexico, Argentinië, Chili, Colombia, Uruguay, Peru en Puerto Rico, waar het zich vooral richt op consumenten- en commerciële bankdiensten.

Banco Santander is ook actief in verschillende Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Polen en Portugal. In het Verenigd Koninkrijk is Santander UK een belangrijke speler op de markt, met een netwerk van meer dan 800 filialen en ongeveer 14 miljoen klanten.

Commercieel bankieren

Ten tweede is de bank actief met commercieel bankieren. Hierbij richt de bank zich op zakelijke klanten, waaronder kleine en middelgrote ondernemingen, grote bedrijven en multinationals. Deze diensten omvatten leningen, handelsfinanciering en cash management.

Vermogensbeheer

Als derde activiteit acteert de bank in het vermogensbeheer: De bank biedt verschillende beleggingsproducten en -diensten aan, waaronder fondsen, pensioenplanning en vermogensbeheer voor particulieren en instellingen.

Niet duur

Al met al heeft Banco Santander een solide positie in de internationale banksector, met een sterke aanwezigheid in verschillende delen van de wereld. Met zijn diversificatie van diensten en geografische spreiding, blijft de bank zich inzetten op spreiding en groei wat het als belegging een relatief veilige aandelenbelegging maakt. Dit aandeel past in een ‘waarde-georiënteerde’ beleggingsportefeuille van Bustelberg. De koerswinstverhouding van Banco Santander bedraagt 6,22. Dat is zeker niet duur voor een goed gespreide internationale speler. Op basis van gemiddelde koersdoelen van analisten (koersdoel € 4,35) voorzien we een mogelijk koersrendement van 23,57%. Met de wetenschap dat een familie invloed heeft als grootaandeelhouder past dit in de FamilieTopSelectie. 

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten