66% upside in Alphabet

Het Alphabet Inc. is een van de grootste ondernemingen ter wereld. Het bedrijf is voornamelijk bekend vanwege zijn Google. Uit een grondige analyse blijkt dat de onderneming maar liefst 66% is ondergewaardeerd.

(Redactie: 26 april: onderstaand is een update gemaakt nav de publicatie over het eerste kwartaal.)

Als belegging heeft Alphabet de afgelopen jaren uitstekend gepresteerd. Het bedrijf heeft een sterke financiële positie en genereert enorme hoeveelheden cashflow. Dit heeft ertoe geleid dat de aandelenkoers van Alphabet in de afgelopen jaren sterk is gestegen, en het bedrijf wordt gezien als een van de meest waardevolle tech-bedrijven ter wereld.

Er zijn verschillende redenen waarom Alphabet een aantrekkelijke belegging kan zijn. Hier een aantal belangrijke punten ter overwegen:

 

Dominantie van Google

Google is veruit de meest gebruikte zoekmachine ter wereld en dit heeft geleid tot een enorm advertentie-ecosysteem rond het platform. Google Ads is de grootste digitale advertentie-dienst ter wereld en genereert miljarden dollars aan inkomsten voor het bedrijf. Door de enorme omvang van het bedrijf is het moeilijk voor concurrenten om in te breken en dit zorgt voor een sterke positie in de markt.

 

Diversificatie van inkomsten

Naast Google heeft Alphabet een breed scala aan andere bedrijven die zich richten op verschillende gebieden, zoals cloud computing, zelfrijdende auto’s en slimme huizen. Dit zorgt voor diversificatie van inkomstenbronnen en vermindert de afhankelijkheid van het bedrijf van één enkel product of dienst.

 

Sterke financiële positie

Alphabet heeft een solide balans en genereert enorme hoeveelheden cashflow. Het bedrijf heeft een netto kaspositie van meer dan $130 miljard en heeft geen schulden. Dit zorgt voor een stabiele financiële positie en biedt het bedrijf de mogelijkheid om te investeren in toekomstige groei.

 

Toekomstige groeipotentieel

Met de opkomst van nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en zelfrijdende auto’s, heeft Alphabet de potentie om nieuwe markten te betreden en te groeien. Het bedrijf heeft de middelen en de expertise om te investeren in deze gebieden en dit kan op de lange termijn waarde opleveren voor beleggers.

 

Hoewel Alphabet als belegging veel potentieel heeft, zijn er ook enkele risico’s waarmee rekening moet worden gehouden. Zo kan de concurrentie toenemen en kan de regelgeving worden aangescherpt, wat de groei kan belemmeren. Daarnaast kan er altijd sprake zijn van onverwachte gebeurtenissen, zoals een economische recessie of een pandemie, die de aandelenkoers kunnen beïnvloeden.

 

Kwartaalcijfers en waardering

Alphabet heeft minder dan verwachte resultaten geboekt in 2022. Over het vierde kwartaal werd er minder omzet en winst behaald dan er verwacht werd. Voor het gehele jaar was er een omzetgroei van 10% met een lichte daling in de operationeel winstmarge. In 2022 kwam de marge uit op 26% ten opzichte. In het jaar ervoor was dit nog 31%.

 

Alphabet is ondanks zijn ontzettende winstgevend nog steeds bezig met investeren groei, zo gaat er dit jaar nog maar liefst 39,5 miljard dollar naar R&D om nieuwe en betere producten te blijven ontwikkelen. Het concern blijft sterk gefocust op productinnovatie en gaat ver om de online gebruikersbeleving te blijven verbeteren. Alphabet verwacht na deze mindere cijfers door te blijven groeien in de toekomst. Dat verwachten wij ook.

 

Het bedrijf heeft zich afgelopen jaren bewezen dat ze langdurige waarde kunnen creëren met een gemiddelde omzetgroei van 20% over de afgelopen 10 jaar. Doordat Alphabet een conglomeraat is worden, is het lastiger een onderwaardering te vinden. In onze visie is het aandeel Alphabet te goedkoop gewaardeerd. Allereerst maakt de plotselinge opkomst van ChatGPT beleggers duidelijk dat er wel degelijk concurrentie mogelijk is. Ten tweede is de toegenomen dreiging van regelgeving een blijvend vraagteken voor veel analisten. Dit zorgt volgens ons wel voor een te grote korting in de waardering die analisten geven.

 

Eigen waarderingsmethode

Momenteel heeft het bedrijf een koerswinst verhouding van 19,6 en ligt het gemiddelde koersdoel van Alphabet op 124,47 Amerikaanse dollar. Vanaf de huidige koers geeft dat de belegger een koerspotentieel van bijna 40%. Als wij onze waarderingsmethode (discounted cash flow) erop loslaten dan komen wij op een realistische waardering (fair value) van $ 148 per aandeel. Dit geeft een potentie van ruim 66%! In deze benadering beoordeel je het bedrijf op de te verwachten vrije kasstromen in de toekomst. De huidige lage waardering van Alphabet is reden om positief te zijn over de kansen van deze marktleider. Niet voor niets is dit aandeel prominent aanwezig in de MerkenTopSelectie van de WereldTopSelectie.

Update cijferpublicatie over het eerste kwartaal van 2023

Alphabet boekte sterke cijfers over het eerste kwartaal van 2023. De nettowinst kwam uit op 15,05 miljard dollar over een omzet van $69,8 miljard (+3%). Per aandeel werd een winst geboekt van $1,17 en dit wat meer dan marktkenners voorzagen. Topman Sundar Pichai belooft meer geld te steken in de ontwikkeling van AI-functies in de zoekmachine van Google. De markt kijkt kritisch naar deze ontwikkelingen. Naast iets beter dan verwachtte cijfers was ook het plan om voor $70 miljard aan eigen aandelen in te gaan kopen een opsteker voor beleggers.

 

 

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten