Alphabet aantrekkelijk voor meer beleggers

Alphabet-aantrekkelijk-voor-meer-beleggers

 

De koers van Alphabet Inc. A (Alphabet), het moederbedrijf van Google, knalde gisteren nabeurs met bijna 7% omhoog. Dit vuurwerk was het gevolg van ijzersterke cijfers en een extraatje voor beleggers. De technologiereus verraste haar beleggers namelijk met een langverwachte aandelensplitsing.

Kopen nieuw aandeel Alphabet

Eén aandeel Alphabet koop je momenteel voor $2.938,-. Het plan is om dit jaar nog 1 aandeel te gaan verruilen voor 20 nieuwe aandelen. Wat kost een Alphabet aandeel na de splitsing? De verwachting is dat de koers ongeveer $138 per aandeel gaat bedragen. Dit is een berekening op basis van de slotkoers van afgelopen dinsdag. Goed nieuws voor beleggers met een kleine portemonnee.

Toegankelijk voor kleine belegger

Het is simpel. Een lagere beurskoers zorgt er meestal voor dat meer beleggers in het aandeel kunnen beleggen. Financieel topman Ruth Porat van Alphabet gaf in een toelichting aan het aandeel toegankelijker te willen maken voor een groter publiek. Bijkomend extraatje van de splitsing is dat Alphabet hiermee wel eens een intrede zou kunnen gaan maken in de belangrijke Dow Jones-index. Volgens kenners de meest bekende beursindex ter wereld.

IJzersterke prestaties Google

Belangrijker is natuurlijk de prestatie van het concern. Alphabet realiseerde over het vierde kwartaal van 2021 een sterke omzet- en winstgroei. De omzet groeide met 32% naar een indrukwekkende $75 miljard. Dit was beter dan de marktkenners hadden voorzien. De winst steeg van $41,2 miljard in het vierde kwartaal van 2020 naar $78,7 miljard in 2021. Ook dit was behoorlijk hoger dan analisten vooraf hadden berekend. De betere prestaties werden breed gedragen, maar vooral clouddiensten en de advertentieinkomsten deden het bovengemiddeld.

Beurskoers Alphabet kan hoger

Alphabet behoort tot ’s wereld meest waardevolle ondernemingen. De omzet- en winstprestaties van deze technologiegigant zijn indrukwekkend. Analisten vallen nu over elkaar heen om het 12-maandskoersdoel naar boven bij te stellen. Het gemiddelde koersdoel bedraagt $3.450,- per aandeel en zal waarschijnlijk stijgen. Niet te onderschatten is dat Alphabet toegankelijk wordt voor meer beleggers. Dat creëert in mijn ogen aandeelhouderswaarde van een koopwaardig aandeel. Momenteel betaalt de belegger net geen 27 x de winst. Alphabet is een aandeel in de MerkenTopSelectie.

Peter Cordes

www.wereldtopselectie.nl

www.bustelberg.nl