Alphabet aantrekkelijk voor meer beleggers

Alphabet-aantrekkelijk-voor-meer-beleggers

De koers van Alphabet Inc. A (Alphabet), het moederbedrijf van Google, knalde gisteren nabeurs met bijna 7% omhoog. Dit vuurwerk was het gevolg van ijzersterke cijfers en een extraatje voor beleggers. De technologiereus verraste haar beleggers namelijk met een langverwachte aandelensplitsing.

Kopen nieuw aandeel Alphabet

Eén aandeel Alphabet koop je momenteel voor $2.938,-. Het plan is om dit jaar nog 1 aandeel te gaan verruilen voor 20 nieuwe aandelen. Wat kost een aandeel na de splitsing? De verwachting is dat de koers ongeveer $138 per aandeel gaat bedragen. Dit is een berekening op basis van de slotkoers van afgelopen dinsdag. Goed nieuws voor beleggers met een kleine portemonnee.

Toegankelijk voor kleine belegger

Het is simpel. Een lagere beurskoers zorgt er meestal voor dat meer beleggers in het aandeel kunnen beleggen. Financieel topman Ruth Porat van Alphabet gaf in een toelichting aan het aandeel toegankelijker te willen maken voor een groter publiek. Bijkomend extraatje van de splitsing is dat Alphabet hiermee wel eens een intrede zou kunnen gaan maken in de belangrijke Dow Jones-index. Volgens kenners de meest bekende beursindex ter wereld.

IJzersterke prestaties Google

Belangrijker is natuurlijk de prestatie van het concern. Alphabet realiseerde over het vierde kwartaal van 2021 een sterke omzet- en winstgroei. De omzet groeide met 32% naar een indrukwekkende 75 miljard dollar. Dit was beter dan de marktkenners hadden voorzien. De winst steeg van $41,2 miljard in het vierde kwartaal van 2020 naar 78,7 miljard dollar in 2021. Ook dit was behoorlijk hoger dan analisten vooraf hadden berekend. De betere prestaties werden breed gedragen, maar vooral clouddiensten en de advertentieinkomsten deden het bovengemiddeld.

Beurskoers Alphabet kan hoger

Alphabet behoort tot ’s wereld meest waardevolle ondernemingen. De omzet- en winstprestaties van deze technologiegigant zijn indrukwekkend. Analisten vallen nu over elkaar heen om het 12-maandskoersdoel naar boven bij te stellen. Het gemiddelde koersdoel bedraagt $3.450,- per aandeel en zal waarschijnlijk stijgen. Niet te onderschatten is dat Alphabet toegankelijk wordt voor meer beleggers. Dat creëert in mijn ogen aandeelhouderswaarde van een koopwaardig aandeel. Momenteel betaalt de belegger net geen 27 x de winst. Alphabet is een aandeel in de MerkenTopSelectie.

Update splitsing aandeel

Inmiddels is het aandeel vanaf 18 juli jongsleden verhandelbaar als gesplitst aandeel. Houders van 1 oud aandeel krijgen vanaf die datum 20 nieuwe aandelen. Wat kost een nieuw aandeel Alphabet? Inmiddels 20x goedkoper. Toch beleg je dezelfde onderneming. Er is echter wel een verschil. Met de nieuwe koers wordt het aandeel aantrekkelijker kleine beleggers te enthousiasmeren. Of dit gaat lukken is de vraag. Aandelen in de sectoren Technologie en Communicatie Diensten presteren dit jaar minder dan de gemiddelde AEX-index. Toch biedt de Alphabet een aantrekkelijke groei van omzet en winst tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Het is momenteel een van de meest interessante aandelen tegen een lage koerswinst verhouding. Een verdere daling van de koers als gevolg van beurssentiment maakt het aandeel aantrekkelijk.

Peter Cordes

www.wereldtopselectie.nl

www.bustelberg.nl

 

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten