Wat onderscheidt succesvolle beleggers van verliezers?

Wat onderscheidt succesvolle beleggers van verliezers? In het vorige deel van ons artikel hebben we je kennis laten maken met de eerste zes essentiële beleggingsregels. Nu gaan we verder om de resterende zes regels te onthullen, die samen een waardevolle gids vormen om je te helpen de kunst van succesvol beleggen onder de knie te krijgen.

Regel 7: Beleg in aandelen voor de lange termijn, niet voor de korte termijn

In plaats van te streven naar korte termijn koerswinsten, is het verstandig om aandelen te selecteren met het oog op de lange termijn. Het doel is om aandelen te vinden die over een langere periode waarde kunnen opbouwen, in plaats van te focussen op korte termijn schommelingen in de markt. Door geduldig te zijn en vast te houden aan je langetermijndoelen, kun je profiteren van het potentieel van aandelen om in waarde te groeien en een stabiele financiële toekomst op te bouwen. Het is een herinnering dat beleggen geen haastklus is, maar een strategie voor de lange termijn. 

Regel 8: Weet wat je volgt

Het is cruciaal om te begrijpen waarin je belegt. Focussen op te veel verschillende aandelen kan leiden tot verwarring en een gebrek aan diepgaand begrip. Het is belangrijk om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het is beter om een paar aandelen grondig te begrijpen dan veel aandelen oppervlakkig.

Regel 9: Weet wat je moet winnen wanneer je verliest

Het beperken van verliezen is van vitaal belang. Als een investering sterk in waarde daalt, dan moet deze aanzienlijk stijgen om het verlies goed te maken. Daalt een aandeel 50%, dan moet het aandeel 100% stijgen om weer op het instapniveau te komen. Daalt een aandeel 75%, dan is de vereiste stijging maar liefst 300%. Het is belangrijk om te realiseren dat aanzienlijke verliezen alleen kunnen worden gecompenseerd met buitengewone winsten om weer winstgevend te worden.

Regel 10: Één kans leidt tot geen kans

Risicobeheer is van onschatbare waarde. Vooral bij langetermijnbeleggingen. Het is verstandig om nooit meer dan 10% van je totale belegbare vermogen in één enkel aandeel te steken. Deze aanpak helpt je te voorkomen dat je te zwaar investeert in een enkel aandeel en stimuleert diversificatie in je portefeuille. Zelfs als je meerdere tegenvallende investeringen hebt, behoud je de mogelijkheid om je kapitaal te handhaven en op de lange termijn te herstellen. Het beheersen van  risico’s is een sleutel tot duurzaam financieel succes en zekerheid.

Regel 11: Krantenkoppen zijn perfecte indicatoren

De massa volgen kan riskant zijn. Succesvolle beleggers stappen vaak in wanneer anderen twijfelen en stappen uit wanneer de markt verzadigd raakt. Als de voorpagina van de Telegraaf in koeienletters schreeuwt “De AEX blijft stijgen,” is het tijd om je af te vragen: is een neerwaartse beweging niet waarschijnlijker?

Regel 12: Regels van het leven

Het is belangrijk om je emoties onder controle te houden wanneer je in  aandelen belegt. Als beleggen leidt tot aanhoudende stress en slapeloze nachten, moet je je afvragen of je er  wel geschikt voor bent. Het accepteren van onzekerheid en realistische verwachtingen koesteren zijn niet alleen beleggingsregels, maar ook basisprincipes voor een gezonde levenshouding.

Conclusie

Met deze laatste zes beleggingsregels in je gereedschapskist, ben je beter voorbereid om de uitdagingen van de financiële markten aan te gaan. Succesvol beleggen vereist niet alleen kennis en strategie, maar ook discipline, geduld en zelfbeheersing. Blijf deze regels in gedachten houden terwijl je je beleggingsreis voortzet, en ze kunnen het verschil maken tussen financieel succes en teleurstelling.

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten