Apple zet in op kwaliteit en verhoogt prijs

Beleg in het aandeel Apple

Nieuwe series iPhones, een sportieve smartwatch en meer functies op de nieuwe AirPods. Techgigant Apple zet in op kwaliteit. Helaas zijn er weinig spraakmakende vernieuwingen en nieuwe producten. Wel is het beter, sneller, mooier en wordt natuurlijk ook ietsjes duurder. Slim van Apple. Wat betekent dit voor het beleggen in het aandeel Apple?

Nieuwe lancering

Voorafgaand aan de presentatie was eigenlijk al duidelijk waar Apple nu mee zou komen. Topman Tim Cook blijft zijn voorkeur hebben voor verbetering van kwaliteit voor zoveel mogelijk gebruikers. En als het even kan, tegen een hogere prijs. Zo wordt de iPhone 14 in vier verschillende modellen geleverd. Schrik niet, de goedkoopste 14-serie kost ruim 1.000 euro. Opvallend aan het goedkoopste model is dat dit de eerste keer is dat Apple geen nieuwe processor in de nieuwe modellen gebruikt

 

High end smart watch

De meest dure iPhone kost ruim 1400 euro. Naast een aantal nieuwe toepassingen voor gebruikers, zijn de duurdere modellen vooral sneller. Deze gaan namelijk draaien op de Apple A16 Bionic chip. Dit keer werd overigens meegedeeld dat prijzen ook zijn gestegen vanwege de inmiddels bekende leveringsproblemen én de gevolgen van inflatie. Verder waren er vernieuwingen voor de AirPods én een nieuwe smartwatch voor de high end gebruiker.

 

Wat verwachten analisten

Apple beleggers reageren historisch gezien niet op de lancering van nieuwe producten. Nu ook niet. Analisten voorzagen wel hogere kosten die zouden worden doorberekend aan de eindgebruiker. Opmerkelijk is daarnaast dat ‘accessoires’ een steeds prominentere rol innemen in de totale positionering. Hoe dan ook. In november kunnen we pas zien of kopers warm lopen voor alle vernieuwingen.

Haar dubbelcijferige groeiprofiel zal Apple definitief vaarwel moeten gaan zeggen. Daar lijkt het nu op. Voor dit jaar wordt verwacht dat Apple een omzetgroei van 7,3% gaat realiseren en een winstgroei van 8,75%. Op zich niet heel verkeerd, maar de echte Apple fan ziet dit graag anders.

 

Schreeuw om Innovatie

Waar haalt Apple haar nieuwe groei vandaan? Welk innovatief product moet de nieuwe gamechanger worden? Worden het de accessoires, games, een elektrische zelfrijdende auto met revolutionaire Apple carplay? Een terugkerende vraag die steeds luider wordt.

Waardering aandeel Apple

En dat brengt ons op de belangrijke vraag: wat is een aandeel Apple waard? Momenteel betaal je ruim 25 maal de verwachte winst van volgend jaar. Als we dat afzetten tegenover de brede S&P500 (15 keer de winst), dan spreken we van een behoorlijke premie op het aandeel. Dat is niet nieuw, maar we mogen kritisch zijn. Waarom? Omdat het groeiprofiel een stuk lager uitvalt. Voor een defensief ingestelde aandelenbelegger is Apple helemaal geen verkeerde keuze.

Defensief aandeel

Geef toe. Voor de waardering krijg je als belegger wel wat. Allereerst krijg je een ijzersterke kwaliteit aan producten. Ten tweede is Apple een onbetwiste marktleider met zeer loyale gebruikers. Ten derde zijn er steeds groeiende stabiele inkomsten uit Clouddiensten en de Apple store. Ten vierde spreken we zelfs van een ‘moating’-achtige eigenschap.
Als laatste bieden de degelijke balans, de rijke kasstroom en het groeiende dividendbeleid een belegger wenselijke steun in donkere tijden. Om deze redenen houden wij het aandeel om graag in de MerkenTopSelectie. Echt koopwaardig wordt het wanneer de koers daalt of wanneer er wezenlijk iets aan het groeiprofiel verbetert. Tot die tijd blijven we hopen op een nieuwe Apple gagdet.

 

Update 28 september 2022

Volgens Bloomberg is de voorziene opleving van de vraag naar de nieuwe serie Iphone 14 niet tot stand gekomen. Volgens het mediabedrijf heeft Apple aan haar toeleveranciers laten weten dat het de productie van 6 miljoen extra iPhone 14-telefoons dit jaar niet wil doorzetten. Dit betekent dat Apple verwacht om dit jaar 90 miljoen iPhone 14 toestellen te produceren. Aantallen duiden op gelijke verkopen ten opzichte van de 13-serie. Enige meevaller is dat de bronnen bij Apple wel aangeven dat er wel meer vraag is naar de duurdere Pro-toestellen. Apple heeft voor het eerst een goedkoper model op de markt gebracht.

 

 

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten