Het belang van dividendbeleggen voor vermogensopbouw 

Het belang van dividendbeleggen voor vermogensopbouw

Beleggen in dividendaandelen is een populaire strategie. Ook voor beleggers die streven naar vermogensgroei op de lange termijn wordt steeds duidelijker dat dividend nodig is voor een beter beleggingsresultaat. Door te beleggen in aandelen die regelmatig dividend uitkeren, creëert een belegger niet alleen regelmatige inkomstenstromen. Herbelegging van dividend levert bijzondere uitkomsten op. We gaan in op het belang van dividendbeleggen voor vermogensopbouw.

Bewezen staat van dienst

Een van de grootste voordelen van dividendbeleggen is de stabiele inkomstenstroom. Een ander groot voordeel is dat dividend uitkerende bedrijven vaak al gevestigd zijn. Ze hebben een bewezen staat van dienst op het gebied van winstgevendheid. Dit maakt ze minder riskant voor de langere termijn. Genoeg redenen voor beleggers om te kiezen voor dividendaandelen.

Rente-op-rente

Een derde groot voordeel van dividendbeleggen is dat het herinvesteren van dividend uiteindelijk bijdraagt aan ruim 65% van het overrendement dat een belegger kan behalen op termijn. Dit vraagt om enige toelichting. Structureel herbeleggen van dividend wordt ‘compounding’ genoemd. Met compounding wordt het rente-op-rente principe toegepast door ontvangen dividend te herinvesteren in het bedrijf waar je als belegger het dividend van hebt ontvangen. Op deze manier stijgt het vermogen, omdat de belegger na de dividenduitkering meer aandelen bezit. En meer aandelen genereren weer een hogere dividenduitkering. Veel bekende value beleggers zoals Warren Buffet hebben bewezen dat compounding op termijn een zeer succesvolle strategie is.

Hoog dividend is niet altijd de beste keuze

Naast inkomsten, bieden dividendaandelen ook groeimogelijkheden. Het is een onterecht vooroordeel dat dividendaandelen geen groeikarakter hebben. De belegger dient daarom zeer kritisch te kijken naar de payout ratio van een onderneming. Een hoog dividend is niet altijd de beste keuze voor een belegger.
Waarom niet? De payout ratio is het gedeelte van de winst dat een onderneming uitkeert aan de aandeelhouder in de vorm van dividend. Er moet genoeg winst overblijven voor een investering in de groei van de onderneming. Een gezonde payout ratio is volgens Fred van Deijck van Bustelberg Vermogensbeheer een percentage van 20% tot 50%.
Met het beleggen in aandelen met een lange geschiedenis van dividenduitkeringen én een gezonde payout ratio, kunnen beleggers optimaal profiteren van de groei van het bedrijf. Als de winst van het bedrijf stijgt, stijgt ook het dividend. En dat kan weer leiden tot een hogere aandelenkoers. Zo kunnen dividendaandelen aantrekkelijk zijn voor wie zowel inkomsten als groeipotentieel zoekt.

Stabiele bedrijven

Beleggen in dividendbetalers kan ook een zekere mate van stabiliteit bieden tijdens marktdalingen. In tijden van economische onzekerheid kunnen bedrijven hun dividenduitkeringen verlagen of opschorten. Maar historisch gezien zijn bedrijven die dividend uitkeren veerkrachtiger tijdens recessies. Dat komt omdat bedrijven die een gedeelte van de winst uitkeren doorgaans sterke kasstromen en balansen hebben. Hierdoor kunnen ze de storm beter doorstaan dan andere bedrijven. Daarbij komt ook nog dat een dividendbelegger in tijden waarin koersen dalen, zich vaak minder snel genoodzaakt ziet om de aandelen te verkopen. De koers is lager, maar als de inkomsten blijven stromen, dan is de koers slechts een tijdelijk probleem.

DividendTopSelectie: investeer in morgen, begin vandaag!

Dividendbeleggen is een belangrijke strategie voor vermogensopbouw op de lange termijn. Dit komt door de stroom aan inkomsten, de potentiële koersstijging en veerkracht die dergelijke bedrijven hebben tijdens marktdalingen. Dan rest de vraag: hoe kun je als belegger de beste dividend uitkerende aandelen vinden om toe te voegen aan je portefeuille? Dit is waar de DividendTopSelectie om de hoek komt kijken. Met de DividendTopSelectie heb je de beste dividendaandelen in jouw portefeuille. En let op: het hoogste rendement is niet altijd de beste keuze.

Met dividendaandelen kun je als belegger profiteren van een stabiele bron van inkomsten, potentiële koersstijging en veerkracht tijdens marktdalingen. Met de DividendTopSelectie kun je als belegger eenvoudig de beste dividend betalende aandelen toevoegen aan jouw portefeuille. Begin vandaag met het opbouwen van jouw dividendportefeuille met de DividendTopSelectie! Het belang van dividendbeleggen voor vermogensopbouw is groter dan je denkt.

 

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten