Aandelen Porsche na beursgang nog steeds aantrekkelijk

Aandelen Porsche na beursgang nog steeds aantrekkelijk

De beursgang van Porsche mag een groot succes worden genoemd. Met een waarde van ruim 75 miljard euro is dit de grootste beursgang ooit in Europa. En dat is gezien het slechte beurssentiment een hele prestatie. Zijn aandelen Porsche na de beursgang nog steeds een aantrekkelijke belegging?

Gevoel voor drama

Liefhebbers zorgden ervoor dat de uitgifte meerdere malen was overtekend. Met een ongewoon gevoel voor drama en symboliek zijn er in totaal 911 miljoen aandelen uitgegeven op 29-11 van dit jaar. Ongeveer 114 miljoen van de nieuwe aandelen zijn nu in omloop. De rest blijft voorlopig in handen van Volkswagen. Volkswagen gebruikt de helft van de opbrengst (bijna 10 miljard euro) voor een speciaal dividend aan haar aandeelhouders. De andere helft wordt gebruikt voor investeringen in de verdere vergroening van het wagenpark.

Twee aandelen met de naam Porsche

De naam van het nieuwe aandeel luidt Dr Ing hc F Porsche AG. Op de beurs kun je het aandeel vinden met de fondscode #P911. Voor beleggers die zoeken naar Porsche aandelen kan dit verwarring opleveren. Er zijn immers nu twee aandelen met de naam Porsche. Porsche SE bestaat al sinds 1994 en heeft de ticker #PAH3.  Dit aandeel vertegenwoordigt een beursgenoteerde holding de bekende familie Piech en Porsche. Via deze holding bezitten zij (met 30,8% van de aandelen) een meerderheid van stemrecht in Volkswagen. Ook heeft deze holding geïnvesteerd in andere belangen.

Meest winstgevende automerken ter wereld

Nu het aandeel Dr Ing hc F Porsche AG op de beurs wordt verhandeld, kan de liefhebber echt in de onderneming Porsche beleggen. Nu wordt ook duidelijk wat de werkelijke waarde is van dit topmerk. We kunnen stellen dat de marktwaarde van Porsche het concern in de lijst van meest winstgevende automerken ter wereld zet. Het afgelopen jaar realiseerde Porsche een omzet van maar liefst 33 miljard euro. Zij verwachten dit jaarlijks met 7% tot 8% te kunnen laten groeien. Opvallend is ook de hoge marge van 17% die het merk weet te realiseren. Dat is uitzonderlijk.

Voorop in elektrificatie

Als we aan Porsche denken, dan komt het woord vergroening niet direct in ons op. De ESGC score is ook niet echt hoog. Toch zien we dat de onderneming van de zeer luxe racebolides voorop gaat in de elektrificatie van haar wagenpark. Het management streeft naar elektrificatie van meer dan 80% van de voertuigen in 2030. Het zal een uitdaging worden en investeringen vergen om van deze transitie een succes te maken zonder in te boeten op de sterke marges en het luxe imago.

Absoluut topmerk

Porsche is een absoluut topmerk dat past binnen de FamilieTopSelectie. De koerswinstverhouding van nog geen 20x de verwachte winst is voor een topmerk met degelijke marges en een aantrekkelijke groei bescheiden. Dit kan een gevolg zijn van de beperkte hoeveelheid aandelen die daadwerkelijk in omloop zijn. Het kan ook een gevolg zijn van het slechte beurssentiment dat momenteel heerst. In dat geval is het kopen van Porsche misschien wel een eenmalige kans om aandelen Porsche te kopen? Immers, de vergelijking met concurrent Ferrari leert ons dat dit aandeel met een koerswinstverhouding van ruim 41 minstens 2 x zo duur is. Een kwestie van smaak, zo lijkt het.

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten