Hollands glorie met HAL Investments

Hollands glorie met HAL Investments

HAL Investments is de beursgenoteerde investeringsmaatschappij van de familie Van der Vorm met belangen in Coolblue, Boskalis, Vopak, SBM Offeshore en nog veel meer Hollands glorie! Met een marktkapitalisatie van 10,3 miljard euro behoort het familiebedrijf tot de grootste investeringsmaatschappijen in Nederland.

In 1873 werd de rederij Holland-Amerika Lijn opgericht. De onderneming had de eerste rechtstreekse verbinding met Noord- en Zuid-Amerika vanuit Nederland. Het Amerikaanse Carival Corporation & plc nam in 1989 voor 1,2 miljard gulden de Holland-Amerika Lijn over. Met de overnamesom heeft de familie Van der Vorm de investeringsmaatschappij HAL Holding verder uit kunnen bouwen.

Een echt familiebedrijf

Vandaag de dag bezit de familie Van der Vorm 68% van de aandelen van HAL Investments. De familie Van der Vorm behoort tot de meest vermogende families van Nederland. Zij bezetten steevast een hoge positie in de Quote 500.

Boskalis

De investeringsmaatschappij bezit 98.3% van Koninklijke Boskalis. Boskalis is een van de grootste baggermaatschappijen ter wereld. Het is wereldwijd actief met landaanwinning, de aanleg en het onderhoud van havens en vaarwegen en het beschermen van kusten en oevers.

Na de watersnoodramp startte Nederland met de bouw van de Deltawerken. Een project van ongekende grootte en complexiteit. Boskalis heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de bouw, met name bij de complexe kustverdedigingstechnieken.

Coolblue

Een van de snelgroeiende e-commerce bedrijven van Nederland is Coolblue. In 2021 rapporteerde het bedrijf een omzet van 2,3 miljard euro. Dat is geen verkeerde omzet voor een bedrijf dat in 1999 is opgericht.

Oorsprong naam

Hoe is Coolblue aan haar naam gekomen? In 1999 werd de webwinkel Hot-Orange opgericht. Deze onderneming bestede haar bedrijfsvoering uit aan derden, was extern gefinancierd en had geen klantenservice. De oprichters van Coolblue hadden precies het tegenovergestelde voor ogen. Vandaar dat de naam precies het tegenovergestelde is van Hot-Orange.

FD Mediagroep

Een andere bekende onderneming uit het portfolio van HAL Investments is de FD Mediagroep. Het Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio en diverse andere mediakanalen vallen onder de FD Mediagroep. HAL Investments bezit 98.3% van aandelen van de FD Mediagroep.

Steeds diverser

HAL Investments heeft haar roots in de maritieme industrie niet losgelaten. Nog steeds heeft de investeringsmaatschappij grote belangen in ondernemingen in deze industrie. Daarnaast belegt  het bedrijf ook steeds meer in hele andere branches.

Met het grote belang in Coolblue, haakt het concern in op de e-commerce trend en verbreedt het haar investeringsportoflio. Een andere interessante en up-to-date investering is die in Pro Gamers Group:  een online retailer in gaming apparatuur en accessoires.

Het familiebedrijf heeft een rijke geschiedenis en een sterke merknaam. HAL Investments is actief bezig haar investeringsportfolio gereed te maken voor de toekomst. Dit lukt goed met de laatste investeringen. Het aandeel heeft een dividendrendement van 2,38%. Met aandelen in HAL Trust participeert de belegger in een groot aantal ondernemingen. Het is vanaf haar hoogtepunt in oktober 2021 ongeveer 20% gezakt. Met de expertise, de ijzersterke balans en uitstekende track record is dit een uitstekend bedrijf voor de FamilieTopSelectie.

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten