‘Tropische Trump’ trekt beleggers naar Brazilië

tropische-trump-trekt-beleggers-naar-brazilië

Beleggen in Brazilië is weer interessant! De veelbesproken conservatieve populist Jair Bolsonaro heeft met groot machtsvertoon de Braziliaanse verkiezingen gewonnen. Hij belooft de corruptie, het crimineel geweld en drugsgebruik hard aan te pakken. Niet voor niets wordt hij ook wel de Tropische Trump genoemd. Kunnen beleggers daarvan profiteren?

Je kunt er van alles van vinden, maar met de winst van Bolsonaro wordt Brazilië een interessant beleggingsalternatief om maar 1 reden: beleggers schatten in dat hij een einde maakt aan de onrust in het land. Dat komt de economische voorspoed ten goede.
En inderdaad, belangrijke graadmeters toonden aan dat beleggers enthousiast reageerden. Zo steeg de Braziliaanse aandelenbeurs fors. Ook liet een andere belangrijke graadmeter voor het vertrouwen in het land, de kapitaalmarktrente, een scherpe daling zien. Tot slot steeg ook de waarde van de Braziliaanse munt (Real).

Profiteren van stabiliteit

Logisch, want minder criminaliteit, corruptie en drugs is goed nieuws voor de belegger. Hoe kun je hiervan profiteren? Een vrij veilige manier is om ondernemingen te zoeken die in grote mate afhankelijk zijn van de Braziliaanse economie. Naast herkenbare namen zoals Heineken en SBM Offshore, is het naar mijn idee juist interessant om te zoeken naar een kandidaat die bovengemiddeld kan gaan profiteren. Brazilië is immers het vijfde grootste land ter wereld en heeft maar liefst 210 miljoen inwoners.

Interessante miljoenenmarkt

Het land is voor beleggers van oudsher een aantrekkelijke groeimarkt. Het is niet alleen rijk aan grondstoffen en landbouwproducten, ook kent het een sterke maakindustrie voor textiel, auto’s en vliegtuigen. Er woont een relatief jonge bevolking die met ruim 210 miljoen mensen een interessante afzetmarkt vormt voor veel grote ondernemingen. De aanhoudende corruptie en criminaliteit heeft het vertrouwen van beleggers geen goed gedaan. Nu de Tropische Trump heeft aangekondigd het land te willen zuiveren van corruptie is de interesse weer terug. En wie profiteert daar meer van dan een bank? Het Spaanse Banco Santander springt er wat mij betreft direct bovenuit.

Spaanse ‘wereldbank’

Misschien is deze Spaanse bank wat minder bekend. Met ruim 125 miljoen wereldwijde cliënten behoort Banco Santander tot de allergrootste banken ter wereld. Topvrouw Ana Botin, dochter van de befaamde topman Emilio Botin, zetelt nog altijd in Spanje. Wij scharen de bank onder de selectie van wereldwijde FamilieTopbedrijven. Vanuit Spanje bestiert Botin haar modiale imperium. Een gezonde spreiding van belangen over Europa, het belangrijke Verenigd Koninkrijk, Latijns-Amerika , de Verenigde Staten en Azië draagt bij aan een stabiele resultaatsontwikkeling. Zeker als wij dat vergelijken met banken die slechts in één werelddeel actief zijn. De Braziliaanse tak is van groot belang voor het succes. Deze tweede thuismarkt staat garant voor meer dan een kwart van de jaarwinst van de bank.

Belangrijk om te vermelden is dat de bank tijdens de bankencrisis geen staatsteun nodig had. Sterker nog, dankzij een combinatie van sterk management en zeer degelijke balansverhoudingen stelde de bank zichzelf in staat haar activiteiten uit te breiden. Zo heeft de recente overname van Banco Popular de positie van Santander in Spanje en Portugal nog meer versterkt. Omdat Banco Santander bereid was om deze bank over te nemen voor slechts 1 euro heeft het behoorlijk wat toezeggingen van de Spaanse Centrale Bank bedongen.

Kunstmatige intelligentie

In haar groeimarkten maakt Santander goede voortgang met de introductie van nieuwe niet-bancaire mobiele betaalsystemen. Banco Santander heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de uitbouw van een Artificial Intelligence systeem. De ‘intelligentie’ van dit systeem is gebaseerd op de analyse van circa 1 miljard rekeningtransacties per jaar.

Met dit computerprogramma is de bank in staat meer persoonlijke diensten te verlenen. Dit zorgt voor een lager verloop van klanten, hogere opbrengsten per klant en lagere verliezen op de kredietportefeuille. De groei in de digitale dienstverlening zorgt ook voor een verbetering van de verhouding tussen inkomsten en kosten. Hierin ligt Santander duidelijk voor op de concurrentie.

Sterk resultaat, interessante vooruitzichten

Voor de komende periode verwachten analisten een verdere verbetering van de resultaten. De 13% hogere nettowinst over de eerste negen maanden van 2018 gaf daar in ieder geval richting aan. Het nettoresultaat was 13% hoger dan dat van een jaar geleden. Interessant wordt het als we weten dat de overname van Banco Popular richting 2020 voor bijna 1 miljard euro extra gaat bijdragen aan deze nettowinst. Bovendien zal het naar verwachting voor 500 miljoen euro aan additionele synergie-effecten opleveren. Met deze wetenschap kunnen wij concluderen dat er een verborgen waarde schuilt in het aandeel Banco Santander. Zeker op het huidige niveau valt er in mijn opinie voor de inkomsten- als groeibelegger echt voldoende te halen. Voor wie wat meer Samba in de beleggingsportefeuille wenst, is Banco Santander zeker een aanrader om te bekijken. Buy on dips.

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten