Chinezen veroveren de wereld met Geely

Chinezen-veroveren-de-wereld-met-Geely

Momenteel hebben autobouwers het zwaar te verduren. De handelsperikelen tussen Donald Trump en China houdt autokopers uit de showroom. Reden genoeg om eens goed te kijken welke autofabrikanten een stootje kunnen hebben en wellicht op termijn kunnen profiteren van deze impasse. Het concern Geely Auto Group valt daarbij in positieve zin op.

Grote ambitie

Geely behoort tot de grootste Chinese autofabrikanten voor de particuliere markt. Het management wil binnen een paar jaar tot de 10 grootste autobouwers ter wereld gaan behoren. Momenteel zijn zij goed op weg om deze doelstelling te verwezenlijken. Jaarlijks rollen er bij Geely zelf maar liefst 1,5 miljoen voertuigen van de band.

China en India groeimarkten

Interessant voor beleggers is om te kijken of zij in de komende jaren kunnen profiteren van de beste groeimarkten ter wereld. Lange tijd was dit de Verenigde Staten (VS). Jaarlijks worden er in de VS net geen 5 miljoen auto’s verkocht. Deze markt is inmiddels niet meer de groeimarkt van weleer en toont nauwelijks groei. China en India hebben dit stokje duidelijk overgenomen. Zo worden er in China alleen al ruim 6 miljoen auto’s per jaar verkocht. En deze markt toont jaarlijks een groei van 5% tot 10%. In het kleinere India is de groei nog hoger.

Eigenaar Volvo en een beetje Daimler

Voor een Nederlandse belegger is Geely misschien moeilijk te peilen. Toch is het de eigenaar van Lotus Cars en het Zweedse kwaliteitsmerk Volvo. Ook mogen zij nog steeds de grootste aandeelhouder van het Duitse Daimler worden genoemd. Dit geeft het ambitieuze concern een duidelijk sterke positie in de Westerse markten. Onder de merknaam Geely en Lynk worden via 800 dealers veertien verschillende modellen op de markt gebracht. De auto’s en de motoren worden volledig in eigen beheer geproduceerd.

Nieuw concept toekomst klaar

De komende jaren zal Geely de overstap van fossiele motoren naar hybride en volledig elektrische voertuigen versneld doorvoeren. Daarnaast heeft Geely met haar merk Lynk & Co (Lynk) een nieuw concept dat het helemaal moet gaan maken. De verstedelijking in de wereld zorgt ervoor dat 40% van de wereldbevolking in steden zal wonen. U begrijpt, daar is niet een gelijke hoeveelheid plaats voor auto’s. Met Lynk biedt Geely een concept voor mensen die wel een auto nodig hebben, maar de auto niet willen bezitten. Ze bieden een gemakkelijke, duurzame mobiliteitservaring met eenvoudige prijzen en zelfs levering aan huis. Ze gebruiken een abonnement als een nieuwe manier van eigendom. Lynk is al in Amsterdam aanwezig. Vanaf 2020 zijn er drie ruime en comfortabele auto online ‘aan te schaffen’. De auto’s worden door Volvo gebouwd.
De toenemende welvaart en bestedingsruimte bij de Chinese middenklasse heeft zich de afgelopen jaren geuit in een sterke vraag naar personenauto’s.

Prestaties bedrijf

Voor Geely resulteerde dit in een zeer sterke groei van de winst per aandeel. In 2016 en 2017 nam de winst nog toe met 70%. De afkoeling van de Chinese economie in 2018 was ook bij Geely voelbaar in de vorm van een vlakkere groei. Over dit laatste jaar bedroeg de winstgroei nog altijd zo’n 22%.
Voor 2019 gaan wij echter uit van een herstel van het groeipad door de introductie van nieuwe modellen. De kosten die gemaakt worden voor de omschakeling naar milieuvriendelijker modellen zijn een noodzakelijke investering die zich op termijn zal uitbetalen.

Voorzichtig kopen

De waardering van het aandeel is door de recente ontwikkelingen uitgekomen op een historisch laag niveau. Het dividend op het aandeel bedraagt 2,6%. Met een koerswinstverhouding van nog geen 7 wordt de belegger een goed instapmoment geboden. Let op: de beweeglijkheid van dit aandeel kan bovengemiddeld zijn. Voor beleggers die willen profiteren van de lange termijn-groeivooruitzichten adviseren wij dan ook gefaseerd aan te kopen. Geely behoort tot de MerkenTopSelectie.

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten