Panasonic in transitie

panasonic-in-transitie

De onrust op de financiële markten laat wereldwijd haar sporen achter. Het is de koersvorming van veel internationale ondernemingen niet ten goed gekomen. Een correctie als deze zorgt er gelukkig ook voor dat je oog wel eens op saaie, maar zeker interessante ondernemingen valt. Panasonic Corporation is naar mijn mening een van die op het eerste oog saaie bedrijven, die de aandeelhouder best wat te bieden heeft. Vergis je niet, Panasonic behoort wel tot de grootste (elektronica) concerns ter wereld. Het conglomeraat bestaat alleen al uit zo’n 500 werkmaatschappijen. Er werken ongeveer 257.000 mensen. Daarnaast is Panasonic in transitie.

Elektrische voertuigen

Het bedrijf kent vier segmenten. Dit zijn: Appliances, Eco Solutions, Connected Solutions en Automotive & Industrial Systems. De markten waarin Panasonic acteert kenmerken zich allen door de snelle verandering van technologieën en afzetmogelijkheden. Door adequaat en snel te reageren op deze veranderingen is Panasonic in staat te blijven behoren tot de marktleiders. Interessant is vooral de verwachting dat Panasonic de komende jaren bovengemiddeld gaat profiteren van investeringen in nieuwe producten en diensten. Zo heeft de leiding haar tanden gezet in de snel groeiende vraag naar batterijen en componenten voor elektrische en zelfrijdende voertuigen.

Hoe dan? Panasonic heeft een 50%-belang in de Tesla-GigaFactory in Nevada. Naast deze mega-batterijenfabriek in de Verenigde Staten heeft Panasonic ook een lithium-ion-batterijenfabriek in China geopend én is met het Japanse Toyota is een joint-venture opgericht voor de ontwikkeling, productie en verkoop van auto-batterijen. Zo schaakt Panasonic op alle belangrijke borden om klaar te zijn voor de grote explosie van elektrisch aangedreven voertuigen.

De cijfers over de afgelopen 9 maanden (gebroken boekjaar) laten zien dat de handelsspanningen tussen de VS en China sporen achter laten in de omzet- en winstontwikkeling. Ook konden de in het vierde kwartaal gestegen grondstofprijzen niet volledig worden doorberekend. Dit leidde tot een omzetwaarschuwing.
Positief is dat we zien dat de steeds belangrijkere productie van batterijen voor elektrische voertuigen (Tesla) in positieve zin bijdroeg aan het bedrijfsresultaat. Helaas voor Panasonic gaven de totale concernresultaten aanleiding tot het neerwaarts bijstellen van de eerder uitgesproken omzetverwachtingen. De netto-winstverwachting voor geheel 2019 werd evenwel gehandhaafd. Dit komt neer op een stijging van de winst met circa 4,5% ten opzichte van 2018.

Wij gaan uit van een bovengemiddeld groeiperspectief voor Panasonic in de komende jaren. De waardering van het aandeel is met een koers/winstverhouding van circa 10 achtergebleven ten opzichte van deze potentiële groei. Het dividend is met 3,4% aantrekkelijk, dat maakt het aandeel geschikt voor zowel de op groei- als de op inkomsten gerichte portefeuilles.

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten