Microsoft overtreft eigen verwachtingen en gaat AI

Microsoft overtreft haar eigen verwachtingen. Reden genoeg voor beleggers om op de dag van de kwartaalpublicatie het aandeel te waarderen met een stijging van 7%! Ook de introductie van ChatGPT inspireert blijkbaar. Is Microsoft een aantrekkelijk aandeel? 

Opgericht in 1975 

Microsoft Corporation (MSFT) is een wereldwijd technologiebedrijf dat is opgericht in 1975 en is gevestigd in Redmond, Washington. Het bedrijf is vooral bekend vanwege het besturingssysteem Windows, Office en Teams. Daarnaast biedt het een breed scala aan andere producten en diensten op het gebied van cloud computing, gaming, hardware en kunstmatige intelligentie (AI) aan. Microsoft is een van de grootste ondernemingen ter wereld. Het heeft een leidende positie in verschillende markten, zoals de PC-markt, de cloud-markt en de gaming-industrie. Het bedrijf heeft klanten over de hele wereld, variërend van individuele consumenten tot grote bedrijven en overheidsorganisaties. 

Cloud als groeimotor 

De eerste drie maanden van het jaar scoorde de onderneming een omzetgroei van 7%. Dit is meer dan analisten hadden voorzien. Ook de winstgroei van 9% is hoger dan verwacht. Opvallend is dat het vooral beter is dan Microsoft zelf voorzag. De topman (CEO) van Microsoft, Satya Nadella, waarschuwde namelijk in januari van dit jaar dat de vraag naar de clouddiensten van Microsoft afnam. Ook voorspelde hij dit de groei over heel 2023 zal teruglopen.  

De in het oog springende cloud-divisie is momenteel de belangrijkste groeimotor voor Microsoft. Dit nieuwe vlaggenschip product heet Azure. De omzet van Azure groeide maar liefst met 27%.  

Wat beleggers ook motiveert is de race om kunstmatige intelligentie waar Microsoft de eerste hoek heeft uitgedeeld. Bbegin dit van jaar blies Microsoft de markt omver met de introductie van ChatGPT in hun welbekende businessapps Word en PowerPoint. De chatbot werd geïmplementeerd in de Bing zoekmachine om te concurreren met het grote Google. Google heeft sinds de implementatie van ChatGPT al een paar procent aan marktaandeel verloren.  

Voorloper in de AI-race 

Begin dit jaar kwam het tot een overeenkomst tussen Microsoft en OpenAI (de ontwikkelaar) om 10 miljard dollar in ChatGPT te investeren. Analisten verwachten dat de huidige toepassingen nog weinig toe zullen voegen aan de omzet. Hoe dan ook, Microsoft heeft zichzelf sterk gepositioneerd als voorloper in de AI-race.   

Als gevolg van de beter dan verwachte kwartaalcijfers én de ontstane focus van beleggers op AI is Microsoft zichzelf perfect aan het positioneren voor de toekomst. Aandeelhouders belonen dit met een stijging van 7% op de dag van de cijfers. 

Waardering 

De sterke cijfers hebben het management blijkbaar niet kunnen opvrolijken. Men blijft terughoudend. Als reden geeft het management de huidige macro-economische omstandigheden zoals de hoge inflatie en stijgende rentes op. Beleggers zien dit blijkbaar anders. Alleen al dit jaar is de koers van het aandeel met bijna 30% gestegen. 

Hoe is de waardering van het aandeel? Microsoft is een marktleider met sterke competitieve voordelen. Daarnaast geniet het van de mogelijkheid om de prijzen te kunnen verhogen in onzekere tijden. Dit noemen beleggers ‘pricing power’. Deze eigenschappen verklaren een hogere waardering. De gemiddelde koers-winstverhouding ligt voor Microsoft dan ook op 33,18. Momenteel ligt deze iets daarboven op 33,66. De huidige koersdoelen van analisten liggen gemiddeld op 335 Amerikaanse dollar. Dat is vanaf de huidige koers zo’n 6% hoger. 

Houden-advies op het aandeel 

Volgens onze waarderingsmethode (discounted cash flow) is Microsoft momenteel stevig gewaardeerd. Met onze berekeningen komen wij uit op een ‘fair value’ van 252 Amerikaanse dollar per aandeel. Dat betekent een koers-winstverhouding van 26,3 voor eind 2023. Vanwege de sterke kwalificaties van Microsoft zijn we bereid een premie te hanteren. We blijven daarom bij een ‘houden-advies’. Bij de WereldTopSelecties beleggen wij in het aandeel Microsoft. Het aandeel neemt een prominente plaats in bij de MerkenTopSelectie