Dividend begrippen uitgelegd

Dividend begrippen

Beleggen in dividendaandelen kan een geweldige manier zijn om passief inkomen te genereren en vermogen op lange termijn op te bouwen. Maar voordat je belegt, is het belangrijk om de belangrijkste dividend begrippen te begrijpen. In deze blog leggen we de drie belangrijkste dividenddata uit: registratiedatum, betaaldatum, ex-dividend datum.  

Wat zijn dividendaandelen? 

Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die regelmatig dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. Dividendaandelen zijn populair onder beleggers die op zoek zijn naar een regelmatige stroom van inkomsten uit hun beleggingen. Bedrijven die dividendaandelen uitgeven, hebben vaak een lange geschiedenis van stabiele inkomsten en financiële gezondheid. Deze aandelen worden vaak gezien als defensieve beleggingen, die minder gevoelig zijn voor de schommelingen van de markt en de economie.

Registratiedatum 

De registratiedatum is de datum waarop een onderneming bepaalt welke aandeelhouders in aanmerking komen om de komende dividenduitkering te ontvangen. Om het dividend te ontvangen, moet je het aandeel bezitten op of vóór de registratiedatum. Als je het aandeel na de registratiedatum koopt, kom je niet in aanmerking om het dividend te ontvangen. 

Betaaldatum 

De betalingsdatum is de datum waarop het dividend daadwerkelijk wordt uitgekeerd aan de in aanmerking komende aandeelhouders. Dit is de datum waarop je jouw dividenduitkering ontvangt als je daarvoor in aanmerking komt. 

Ex-dividend datum 

De ex-dividend datum is de datum waarop een aandeel begint te handelen zonder recht op het komende dividend. Als je het aandeel koopt op of na de ex-dividend datum, kom je niet in aanmerking voor de ontvangst van het komende dividend. De ex-dividend datum wordt gewoonlijk twee werkdagen voor de record datum vastgesteld. 

Wat is dividendyield? 

Dividendyield is een financiële ratio die aangeeft hoeveel dividend een bedrijf uitkeert in verhouding tot de huidige koers van het aandeel. Het wordt berekend door het totale dividend dat een bedrijf over een jaar uitkeert te delen door de huidige koers van het aandeel.

De formule voor dividendyield is als volgt: Dividendyield = (Jaardividend per aandeel / Huidige aandelenkoers) x 100%

DividendTopSelectie

Inzicht in dividenddata is belangrijk voor dividendbeleggers, omdat het hen kan helpen hun beleggingen te timen en hun rendement te maximaliseren. Met de DividendTopSelectie kunnen beleggers gemakkelijk de beste dividend aandelen toevoegen aan hun portefeuille. Dus waarom begin je vandaag niet met het opbouwen van jouw dividendportefeuille met de DividendTopSelectie! 

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten