Tencent groot en divers

tencent-groot-en-divers

Tencent Holdings Limited (Tencent) is een Chinees (mainland) technologieconcern. Qua omvang, activiteiten en marktwaarde kan het zich meten met de grootste internetnamen in de Verenigde Staten.

Tencent opereert als een investeringsmaatschappij met een brede portefeuille met uiteenlopende dochterbedrijven en deelnemingen. Tot de voornaamste activiteiten behoren Gaming, WeChat, E-Commerce, Smartphones, Music-Entertainment, Digital-Payments en Cloud Services. Het bedrijf heeft kapitaalbelangen in JD-com, VipShop, Nio en Tesla. Kenmerk van Tencent is het hoge investeringsniveau in startups.

Ruim 1 miljard gebruiker WeChat

Centraal in het dienstenaanbod van Tencent staat WeChat. Deze app is vergelijkbaar met Twitter, Facebook en WhatsApp in één. Vanuit deze app kunnen daarnaast diensten en goederen worden afgenomen en betaald. Daarmee is Tencent in veel opzichten al verder dan menig internetbedrijf in het Westen. WeChat telt meer dan 1,1 miljard gebruikers in China. Dat WeChat per september jl. niet meer gebruikt mag worden in de Verenigde Staten is in de praktijk volkomen irrelevant. De naam Tencent wordt in het Westen vaak uitsluitend verbonden aan online-spelletjes. Hoewel dat een bijzonder rendabel en groot onderdeel van het concern is, doen wij het bedrijf daardoor tekort.

Dominante speler in een groeimarkt

Tencent is een dominante partij in een snel expanderende economie. Samen met de technologische voorsprong vertaalt zich dat in een bovengemiddelde groei en winstgevendheid. De cijfers over het derde kwartaal van 2020 kwamen met een omzetgroei van 29% boven de gemiddelde verwachting uit.

Ook de 32% hogere winst verraste de beleggers. De nettowinst kwam uit op $ 4.743 mln. De omzet uit advertenties nam op jaarbasis toe met circa 16%. Ook dit kwartaal was het ‘gaming’ dat de klok sloeg. De telefoonspellen als Peacekeeper Elite en Honour of Kings blijven het bijzonder goed doen. In totaal noteerde de Games-divisie een omzetgroei van 45%.

De omzet uit FinTech en Business Services groeide met 24% naar RMB 33.255 mln. Vooral de paymentonderdelen en vermogensbeheer droegen bij aan deze stijging. Met deze omzet is de omvang van deze divisie inmiddels boven de omzet van de advertentiedivisie uitgekomen. De door de Chinese overheid ingevoerde wetgeving die zal toezien op de concurrentie van grote techbedrijven, zal slechts van beperkte invloed zijn op Tencent. Uiteindelijk is ook de Chinese overheid een verklaard voorstander van het stimuleren van internetondernemingen en innovatie.

Aantrekkelijk door diversiteit en groeivoet

Voor de komende drie jaar gaan wij uit van een bovengemiddelde groei van omzet en van de winst per aandeel. Deze zal naar verwachting tussen de 20 en 25% per jaar uitkomen. Met deze hoge groeivoet én diversiteit van activiteiten is er voldoende zicht op een hogere waardering. Tencent wordt nauwelijks gehinderd door de coronapandemie.