Monstergroei internetreus Tencent niet beloond

Monstergroei-internetreus-Tencent-niet-beloond

De Aziatische aandelenmarkten ondervinden veel hinder van de recente handelsperikelen tussen de VS en China. De correctie op de Chinese aandelenmarkten is ongewoon sterk. Het onderliggende fundament blijft echter ongewoon sterk. We maken kennis met internetgigant Tencent.

Handelsoorlog drukt koers

Sinds de start van wat inmiddels gerust een handelsoorlog genoemd mag worden is de koers van het aandeel Tencent met ruim een derde gedaald. Dit staat in enorm contrast met een onderneming die jaarlijks tussen de 30 en 50% in omzet weet te groeien.  Tencent Holdings Limited is een Chinees technologieconcern. Qua omvang, activiteiten en marktwaarde kan het zich nu al meten met de allergrootste internetnamen in de Verenigde Staten. De onderneming opereert als een investeringsmaatschappij met een brede portefeuille van uiteenlopende dochterbedrijven.

Start up specialist

Tot de voornaamste activiteiten behoren Gaming, WeChat, Smartphones, E-Commerce, Music-Entertainment, DigitalPayments, en Cloud-Services. Het kenmerk van Tencent is ook het hoge investeringsniveau in startups in zowel China als Azië. Hiermee wordt de basis gelegd voor verdere expansie in nieuwe markten en nieuwe technologieën. Mede hierdoor is Tencent uitgegroeid tot een leidende partij op het gebied van Artificial Intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie.

Betaalmogelijkheid uniek

Centraal in het dienstenaanbod van Tencent staat de WeChatApp. Deze toepassing is vergelijkbaar met Twitter, Facebook en WhatsApp in één. Vanuit de app kunnen ook diensten en goederen worden afgenomen en betaald. Daarmee is Tencent in veel opzichten al verder dan menig internetbedrijf in het Westen. WeChat telt meer dan 1 miljard gebruikers voornamelijk in China en dat biedt perspectief.

Controle Chinese overheid

De diensten van Tencent staan onder het strenge toezicht van de Chinese overheid, hierdoor hebben de autoriteiten een goed zicht op wat zich afspeelt in de maatschappij. Door loyaal te zijn aan de doelstellingen van de Chinese partij heeft het concern een concurrentievoordeel ten opzichte van buitenlandse partijen. Van directe controle door de overheid is echter geenszins sprake.

De naam Tencent wordt in het Westen vaak uitsluitend verbonden aan online-spelletjes. Alhoewel dat een bijzonder rendabel en groot onderdeel van het concern is doen wij het bedrijf daardoor te kort in onze waardering. Tencent is een dominante partij in een snel expanderende economie. In combinatie met de technologische voorsprong vertaalt zich dat in een bovengemiddelde groei en potentiële winstgevendheid. Van een bovengemiddelde waardering in termen van koers/winst- of koers/cashflow-verhouding is na de koersdaling geen sprake meer. Hier ligt een kans voor beleggers die op termijn bovengemiddeld rendement willen maken. Tencent is een van die bedrijven die in China profiteert van haar dominantie positie in een zeer sterk groeiende thuismarkt waar online activiteiten sneller groeien dan in de rest van de wereld.

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten