Vaccin Corona in voorverkoop

Vaccin-Corona-in-voorverkoop-wereld-top-selectie

De Nederlandse overheid heeft samen met een aantal andere Europese landen voor miljoenen Corona-vaccins ingekocht bij diverse bedrijven. Een van de meest veelbelovende is het Brits-Zweedse farmacieconcern AstraZeneca. Dit is een opvallende actie. De werking van het vaccin lijkt succesvol, maar is nog niet bewezen. Wie is het bedrijf achter dit vaccin?

Met een omzet van 24,4 miljard dollar per jaar behoort AstraZeneca tot een van de grootste farmaciebedrijven ter wereld. Interessant is om te vermelden dat de onderzoekers van het bedrijf succesvol kunnen gaan worden in de race om een werkend vaccin tegen corona (Covid-19) te maken. Wereldwijd werken maar liefst 116 bedrijven koortsachtig aan een vaccin. Het middel van AstraZeneca dat in samenwerking met de universiteit van Oxford wordt ontwikkeld, lijkt een van de meest veelbelovende. Tests op apen wezen uit dat geen van de apen longontsteking kreeg. Dat is hoopvol. De eerste menselijke proefpersonen zijn al met het middel van AstraZeneca ingeënt en in september moet duidelijk worden of het door Nederland aangeschafte middel gebruikt kan worden in de strijd tegen corona. Om vooral geen tijd te verliezen zijn al miljoenen buisjes gemaakt én al verkocht.

Voor de MerkenTopSelectie is AstraZeneca geen onbekende. Sinds 2012 is met de komst van een nieuw management duidelijk sprake van een omslag in de strategie. Op die terreinen waar AstraZeneca een voordeel had in kennis en/of marktpositie zijn de inspanningen verhoogd. De ruime positieve cashflow uit de verkoop van bestaande geneesmiddelen werd vervolgens ingezet om gerichte overnames uit te voeren. Nog steeds is AstraZeneca op zoek naar gerichte overnames. Deze strategie heeft bijgedragen aan een groot aantal nieuwe producten, groei van omzet en winstgevendheid.

Degelijke prestatie, sterke pijplijn

Op het gebied van oncologie, cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en ademhalingsstoornissen loopt AstraZeneca voorop. Vooral op het gebied van oncologie zien we een veelbelovende pijplijn ontstaan. En die pijplijn blijft een belangrijke levensader voor de onderneming. In de zes maanden van 2020 nam de winst met 23 % toe tot 2,01 dollar per aandeel. Deze stijging kwam vooral door de bijdrage van nieuwe medicijnen. Voor geheel 2020 gaat AstraZeneca uit van een stijging van de winst per aandeel van 8 tot 12%. En corona heeft daarop weinig invloed. Bij AstraZeneca wordt een consistent dividend van 3,31% betaald. Verwacht wordt dat dit de komende jaren zal worden verhoogd.

Wel of geen vaccin

AstraZeneca maakt een goede kans met haar corona vaccin. Alhoewel dit zeer goed nieuws is, is het voor de belegger niet het meest belangrijke. De onderneming is namelijk niet van plan om voor dit vaccin woekerprijzen te gaan rekenen. Althans, niet op de korte termijn. Nee, een belegging in AstraZeneca is vooral een prettige combinatie van hoge groei met een degelijke inkomstenstroom.

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten