Walmart een interessante belegging?

Walmart een interessante belegging?

Met 2,3 miljoen werknemers en een omzet van 572 miljard dollar is Walmart de grootste onderneming in de VS volgens de Fortune 500. De supermarktketen weet ondanks haar al enorme omvang de laatste vijf jaar haar omzet nog steeds te laten groeien. Is Walmart een interessante belegging?

De Amerikaanse supermarkt

De slogan van Walmart luidt “Every Day Low Prices on a Broad Assortment – Anytime, Anywhere”. Gegeven dat 90% van de inwoners in de VS binnen 10 mijl van een Walmart-winkel woont maakt Walmart haar slogan waar. De supermarktketen heeft Supercenters, Discount Stores en Neighborhood Markets in elke staat van de VS.

Naast de fysieke winkels is Walmart ook actief in de e-commerce-industrie. In 2016 heeft het de e-commercereus Jet.com overgenomen om te concurreren met onder andere e-commercegigant Amazon. Jet.com is in 2020 offline gehaald en verwijst nu door naar de e-commerce website Walmart.com.

Sam’s club

Naast supermarkten voor consumenten, heeft Walmart ook groothandels. In de VS is dat Sam’s club (vegelijkbaar met onze Makro). Voor deze groothandel is een lidmaatschap vereist en de meeste klanten zijn midden- en kleinbedrijven. 10% van de omzet van Walmart komt van Sam’s club.

Amerikaanse supermarkt internationaal actief

Walmart staat bekend als een echte Amerikaanse supermarkt. Maar de onderneming heeft 11.400 winkels in 24 verschillende landen. Van dat aantal ligt ruim de helft buiten de VS. De supermarkten zijn verspreid over de hele wereld in landen als Mexico, China en India. Meer dan een kwart van de omzet komt uit Walmart international.

De grootste, maar niet de beste werkgever

Walmart is de grootste private werkgever van de VS. Maar als je geld wilt verdienen, moet niet bij Walmart gaan werken. Walmart is berucht om zijn lage lonen. De gemiddelde werknemer van Walmart verdient minder dan het leefbare loon. Mede dankzij de lage lonen kan Walmart lage prijzen aanbieden en heeft het kunnen groeien tot de onderneming die het vandaag de dag is.

Stabiel en degelijk

De supermarktketen is een van de weinige aandelen die sinds het begin van het jaar niet in de min staan. Walmart is een stabiele onderneming met weinig verrassingen. In de afgelopen vijf jaar is de koers 55% gestegen. Dat is een keurig rendement. Daarnaast heeft de onderneming een dividendrendement van 1,47%. Walmart is niet een bedrijf dat je geld gaat verdubbelen in een paar maanden. Maar met de koersstijgingen en het dividendrendement is het een zeer degelijke naam voor in de portefeuille.

Beleggen in bedrijven met een sterke merknamen, waaronder Walmart? Bekijk dan de MerkenTopSelectie!

 

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten