Fanuc is de wereldmarktleider van industriële robots

Fanuc is de wereldmarktleider van industriële robots

Het Japanse Fanuc is de wereldmarktleider van industriële robots. Met ruim achtduizend medewerkers realiseert het bedrijf een omzet van maarliefst 6,4 miljard dollar. Kan Fanuc bovengemiddeld profiteren van de historisch lage werkloosheid en stijgende vergrijzing?

Lage werkloosheid

In Japan is het werkloosheidspercentage 2,6%. In de Verenigde Staten (VS) is dit 3,7% en in China heeft 5,3% van beroepsbevolking geen werk. Dit is extreem laag in historisch opzicht. 

Bedrijven hebben een extra drijfveer om in robots en automatisering te investeren. Een laag aanbod van arbeid zorgt namelijk voor toenemende arbeidskosten. Ook brengt dit onzekerheden met zich mee. Het wordt steeds duurder om nieuw personeel te vinden en het is niet makkelijk om een vervanger te vinden. Dit is een positieve trend voor Fanuc. Robots zijn namelijk vaste krachten en vragen niet om meer loon tijdens krapte op de arbeidsmarkt.

Stijgende vergrijzing

Een lange tijd mochten Chinese gezinnen slechts één kind hebben. Dit om de bevolkingsgroei in te dammen. Een nadeel daarvan is dat de Chinese bevolking snel vergrijst. Inmiddels mogen Chinese gezinnen weer drie kinderen hebben. Maar die vergrijzingstrend is moeilijk te keren. 

Ook in Japan, Nederland, de VS veroudert de bevolking in een rap tempo. Hierdoor moet een steeds kleinere groep werkenden een steeds grotere groep oudere onderhouden. De beroepsbevolking krimpt. Daarom is men wereldwijd genoodzaakt het arbeidsproces efficiënter in te richten. Dit heeft onwenselijke gevolgen voor de economische groei. Bedrijven worden gedwongen efficiënter te werk gaan. Hoe? Door gebruik te maken van robots en automatiseringsprocessen.

Oorsprong van FANUC

Fanuc is de eerste onderneming ter wereld die een numerieke besturing technologie heeft ontwikkeld. Deze technologie maakt automatisering en arbeidsbesparing mogelijk. 31% van de omzet wordt gegenereerd met deze activiteiten. 

Robots voor de industrie

De onderneming is exclusief gefocust op industriële robots. Het bedrijf richt zich niet op service, medische en entertainment robots. De industriële robots worden gebruikt voor lassen, ‘material handling’, assemblage en schilderen. 

In uiteenlopende industrieën zoals automotive, elektronica, logistiek, voedsel, farma, cosmetica en industrie worden de robots van Fanuc gebruikt. De robot divisie is verantwoordelijk voor 37% van de omzet. De groei komt momenteel uit de hoek automobiel industrie. Dit is een gevolg van de transitie naar elektrische voertuigen.

Robomachine

De Robomachine divisie bestaat uit werktuigmachines of industriële machines. De Robomachines zijn ontworpen om in combinatie met Fanuc robots fabrieksautomatisering te verbeteren. Hoge betrouwbaarheid, productiviteit en kwaliteit zijn de verkooppunten van deze machines.

Levenslange service

Na de aanschaf van een product ben je als klant nog niet af van Fanuc. Klanten krijgen levenslange service op de robots en machines. Het bedrijf kan 16.000 verschillende reparaties uitvoeren en heeft er in totaal al 2,1 miljoen reparaties uitgevoerd in haar historie. Het bedrijf houdt zelfs onderdelen op voorraad voor reparaties van machines die niet meer worden geproduceerd. Bijna 13% van de omzet komt uit deze serviceverlening. Dit is een manier van Fanuc om niet alleen geld te verdienen aan de aanschaf van bijvoorbeeld een robot. Een voordeel hiervan is dat Fanuc hier een terugkerende geldstroom door creëerd. 

Robots zijn de toekomst 

De wereldwijde vraag naar robots en automatiseringsprocessen zal naar verwachting enorm toenemen. De onderneming is uitstekend gepositioneerd om van deze groei te profiteren. Fanuc is de wereldmarktleider van industriële robots. De onderneming verwacht in 2023 een dubbelcijferige omzetgroei. Analisten verwachten ook een dubbelcijferige winstgroei. Fanuc is een koopwaardig aandeel. Het bedrijf zit echter niet in één van de WereldTopSelecties.

Interesse in een ander sterk gepositioneerd bedrijf? Klik dan hier!

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten