Alphabet, een belegging met impact

Alphabet

Het aandeel Google (Alphabet) kom je helaas niet zo vaak tegen in traditionele beleggingsportefeuilles. Jammer, want met ruim 300% koersrendement sinds juni 2007 en een omzet van maar liefst 100 miljard dollar blijkt het een wereldtopbelegging te zijn. Tijd om eens een korte vlucht te maken over deze bijzondere onderneming die ooit in een garage werd opgericht. 

Gedaanteverwisseling

Niet veel beleggers zijn echt bekend met alle activiteiten van de onderneming. Laat staan dat zij weten wat de gigantische impact (potentie) ervan is. Het klopt dat Alphabet is niet de meest gemakkelijk te doorgronden onderneming is. Toch levert het al decennia lang een bovengemiddeld koersrendement. De recent opgezette holdingstructuur met de naam Alphabet maakt het overzichtelijker. Alle afzonderlijke bedrijven zijn actief als eigen identiteit onder Alphabet. Met eigen leiding, middelen en focus. Dat is nooit verkeerd. Een leuk detail is overigens dat het de bedoeling is dat alle ‘letters’ van het alfabet onder de holding moeten gaan hangen.
De recente gedaanteverwisseling van Google draagt inmiddels duidelijk bij aan een verbetering van de prestaties van afzonderlijke delen. Zo slaagde Alphabet er wederom in om de markt en veel analisten te verslaan tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers. Wat is daar toch iedere keer de reden van? Waarom blijft Alphabet een aandeel met potentie?

Som der delen

Zoals gezegd veranderde de onderneming in 2015 van structuur. Achteraf gezien een briljante zet. Google nam bankvrouw Ruth Porat van Morgan Stanley aan als CFO. Deze vriendelijk ogende dame heeft binnen de mannenwereld van ontwikkelaars, bits and bites ‘cijfermatige en organisatorische bergen’ verzet. Zij is er in korte tijd in geslaagd om van de bijzondere onderneming een straks geleide som der delen te maken.
We spreken inmiddels van een omzet van meer dan 100 miljard dollar per jaar en een groei van nog steeds boven de 20% op jaarbasis. Alphabet verdient jaarlijks zo’n 20 miljard dollar. Veel van de inkomsten komen uit advertenties en de software en hardware producten. Een klein gedeelte wordt verdiend aan diverse andere activiteiten.

Daadkrachtig management

Het sterke management is niet te beroerd om verschillende dingen openlijk uit te proberen. Naast de drastische aanpassing van de structuur is de Google Glass daar een sprekend voorbeeld van. Achteraf kunnen we zeggen dat dit ‘Googleiaans’ mislukt is. Het vergt buitengewone managementvaardigheden om mislukkelingen tijdig in te zien en vervolgens ook af te kappen. “Beperk je verliezen!”

Enorme productenlijn

Wat doet Google dan precies en wel met succes? Hoewel de wortel van de onderneming ligt in de zoekmachine, is de lijst met producten en diensten inmiddels eindeloos groot aan het worden. Veel van deze diensten worden ook niet met heel veel bombarie op de markt gebracht. Dat geldt ook vaak voor de technische verbeteringen ervan.
Hoe dan ook. De omvang van de ‘moeder’ met alle kennis van data zorgt ervoor dat veel dan ook slaagt. Google Search, Nest Cam, Calico, Gmail, Google Maps, Google Translate, YouTube, Android, Google Aio, Pixel Smartphone, Home Assistant en de zelfrijdende auto Waymo. De lijst is veel langer, maar dit zijn de meest in het oog springende merken die meteen de veelzijdigheid van de onderneming weergeven.

YouTube van waarde

Het scharen onder de naam Google doet een aantal van dit soort TopMerken geen recht. Neem You Tube. Vandaag de dag worden er dagelijks wereldwijd meer dan vijf miljard video’s via YouTube bekeken. De gemiddelde bezoektijd is gegroeid naar 40 minuten per keer. En dan te weten dat de meeste bezoekers zeer jong zijn. Ook mijn jongste dochter kijkt meer filmpjes via YouTube dan dat zij tv kijkt. Dit maakt YouTube als content leverancier een onderdeel van onschatbare waarde. Net als YouTube zijn veel andere diensten van Google – we spreken in dit artikel graag over de holding Alphabet Inc. – niet langer uit ons bestaan weg te denken.

De zelfrijdende Waymo

Een andere bijzondere ontwikkeling is Waymo, de zelfrijdende auto. Volgens Morgan Stanley kan dit wel eens een hele grote goudmijn voor Google gaan worden. De zakenbank heeft het nu al over een spin off kandidaat die in 2030 zo’n 70 miljard dollar waard kan worden. Ik denk dat de bank conservatief is in haar aanname.

Integere doorontwikkeling

Wat mij opvalt is dat de onderneming zo rustig is in haar communicatie. Dit geldt voor innovatieve productlanceringen, maar zeker ook voor de aanhoudende technische verbeteringen aan bestaande producten die de onderneming blijft doorvoeren. Knap! En dat draagt naar mijn idee bij aan toekomstige aandeelhouderswaarde, want veel verbeteringen maken het voor de gebruiker prettig om nog eens terug te komen. En ondertussen leert Google meer van onze gewoonten en gebruiken, interesses en wensen. Via Google AdWords wordt de waarde van deze kennis optimaal uitgepond.

Regionale databeperking

De zoekmachine en advertenties zijn nog altijd de ziel van de onderneming. De grootste datareus ter wereld koppelt de informatie aan elkaar, gebruikt het vervolgens slim in diverse producten en diensten. Deze kennis maakt de mogelijkheden voor de toekomst nog net niet oneindig. De enige rem lijkt te zitten in de begrenzing van werelddelen waar overheden Alphabet en haar diensten buitensluiten. Vooral China en India kunnen Google nog concurrentie bieden.

Koopwaardig

Alphabet heeft bewezen dat de nieuwe organisatiestructuur bijdraagt aan een nog betere slagkracht van de afzonderlijke onderdelen. De omzet- en winstprestaties dwingen veel financieel analisten tot een opwaartse bijstelling van projecties en koersdoelen. Vreemd, want deze investering heeft al ruimschoots bewezen dat het op termijn aanhoudend bijdraagt aan vermogensgroei. De aanhoudende focus op onderzoek en ontwikkeling maken van Google een winnaar. Dat vinden wij ook terug in de resultaten en in producten zoals Home Assistant en de Waymo. In onze opinie is dit aandeel nog lang niet te duur. Als belegger ben je zeker niet te laat om het te kopen. Alphabet hoort thuis in de WereldTopSelectie dat op zwakke beursdagen wordt gekocht.

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten