ADM grootste graanverwerker ter wereld

adm-grootste-graanverwerker-ter-wereld

Archer Daniels Midland (ADM) is een wereldwijd actief Amerikaans agrobedrijf. De onderneming opereert in de gehele keten van het verbouwen, transporteren, verwerken en verhandelen van diverse graansoorten en de daarop gebaseerde producten. ADM is de grootste graanverwerker ter wereld.

Tot de voornaamste basisproducten van ADM behoren soja, mais en tarwe. Met deze basisgranen worden producten vervaardigd voor consumenten en de industrie. Als grote afnemer van landbouwproducten, verzorgt ADM ook de financiering en verzekering van de jaarlijkse oogsten.

Joint venture voor vegetarische vraag

ADM bestaat uit 4 bedrijfssegmenten: ‘Origination’, ‘Oilseeds’, ‘Carbohydrate Solutions’ en ‘Nutrition’. Met het Braziliaanse Marfrig is een joint venture aangegaan voor de productie van vegetarische (‘plant-based’) hamburgers (PlantPlus Foods). Hiermee wordt bewust ingezet op een enorme groeimarkt. Niet voor niets neemt de onderneming een prominente plaats in op de lijst van ’s werelds 100 beste ‘Corporate Citizens’. Dit zijn de meest duurzame bedrijven ter wereld.

Dividend Aristocraat

De verschillende bedrijfsonderdelen zijn sterk met elkaar verweven, waarmee synergie wordt bereikt. Volgens het concern leidt deze synergie tot stabielere resultaten en een sterke waardecreatie binnen de gehele groep. De relatief stabiele vraag naar de producten van ADM zorgt voor een gelijkmatige ontwikkeling van de winstgevendheid. Dat heeft ADM in staat gesteld tot het jaar in jaar uitbetalen van een gelijk dan wel hoger dividend. De onderneming heeft daarmee het predicaat ‘Dividend Aristrocrat’ verworven. ADM behoort daarmee tot de selecte groep van 65 bedrijven die genoteerd zijn aan de S&P 500-index en die hun dividend over de afgelopen 25 jaar consequent hebben verhoogd.

Positieve factoren houden aan in 2021

ADM kunnen we gerust saai, maar degelijk noemen. Een belangrijke vastigheid is dat ook dit jaar het dividend wordt verhoogd. Per kwartaal gaat ADM $ 0,37 uitkeren. Dit is mogelijk omdat over het vierde kwartaal van 2020 de concernwinst met circa 36% steeg. Vooral de betere marges bij de verwerking van soja en hogere maisexporten naar China droegen positief bij aan de resultaten. ADM verwacht dat deze positieve factoren ook in 2021 zullen aanhouden. ADM is een welkome aanvulling voor de op inkomsten gerichte belegger.

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten