Aandeel 3M onder druk door rechtszaken

Aandeel 3M onder druk door rechtszaken

Met meer dan 60.000 producten voor gezondheidszorg, industrie en veiligheid is 3M één van de grootste conglomeraten ter wereld. Het aandeel 3M staat onder druk met 230.000 rechtszaken door de verkoop van defecte oordoppen aan het Amerikaanse leger.

Geen rooskleurig begin

In 1906 is de Minnesota Mining and Manufacturing Company opgericht. Het bedrijf is niet zonder slag of stoot begonnen. De vijf oprichters hadden het idee om korund te delven. Een mineraal ideaal voor het maken van schuurpapier. Echter bleek 3M geen korund te delven maar anorthosiet. Een mineraal zonder commerciële waarde. Het had het einde kunnen betekenen voor het jonge bedrijf, maar de oprichters gaven niet op. De innovatie en samenwerking geest is toen geboren en dat is vandaag de dag de basis van 3M.

Tentakels in iedere industrie 

Iedereen kent de producten van 3M, je komt niet om het bedrijf heen. Een van de eerste succesvolle producten was PFOA. Deze chemische stof wordt gebruikt voor producten om oppervlakken te beschermen, zoals anti-aanbaklagen, kleding en tapijten. Dit is later verkocht aan DuPont. In de jaren ‘60 produceerde 3M de eerste astma-inhalator en in de jaren ‘80 vond het bedrijf per toeval de bekende ‘Post-It’ uit. Jaarlijks verwerft 3M ongeveer 3.000 patenten, het bedrijf is een geoliede onderzoeksmachine van formaat.

Covid-19 zorgt voor nieuwe kansen

De onderneming is enorm wendbaar. Met hun expertise in de gezondheidszorgsector weet 3M de afname in vraag naar producten uit andere industrieën op te vangen. Hoe? Door producten te ontwikkelen die tijdens de Covid-19 crisis hard nodig waren. Zo verkocht het conglomeraat gezichtsmaskers en persoonlijke beschermingspakken. Hierdoor is de omzet in die corona-jaren rond de 32 miljard dollar gebleven en in 2021 was de omzet zelfs alweer gestegen met 9,85% naar 35,4 miljard dollar.

Ecologische voetafdruk

De gigant wil in 2050 klimaatneutraal zijn. 3M heeft plannen om haar uitstoot voor 2030 met 50% te hebben verminderd. Dit is in lijn met de richtlijnen van de overheden. De ESGC-score is momenteel slechts 51, dus daar kan zeker iets aan gedaan worden. 

Oordoppen rechtszaken

Vanaf 2003 tot en met 2015, produceerden en verkochten Aearo Technologies Inc. en moedermaatschappij 3M Combat Arms oordoppen aan het Amerikaanse leger. Deze oordoppen waren bedoeld om de militairen te beschermen tegen harde geluiden tijdens trainingen en gevechten.

Moldex-Metric Inc., een concurrent van 3M uit de Verenigde Staten, heeft in 2016 een klokkenluiderszaak aangespannen tegen 3M. Deze concurrent claimde dat 3M defecte oordoppen verkocht, terwijl zij op de hoogte waren dat deze niet aan de veiligheidsvoorwaarden van de overheid voldeden. Twee jaar later heeft 3M ingestemd om 9,1 miljoen dollar te betalen aan het Ministerie van Justitie om de rechtszaak op te lossen, zonder dat zij aansprakelijkheid toe gaven.

Na de schikking kwam er een enorme stroom aan rechtszaken op gang, aangespannen door militairen en veteranen. Inmiddels zijn dit er al meer dan 230.000.

3M heeft geprobeerd de rechtszaken te stoppen door het af te schuiven op een dochteronderneming en deze failliet te verklaren. De rechter heeft daar een streep door gezet. Het moederbedrijf 3M is weldegelijk verantwoordelijk voor de schade.

De verwachtingen van de financiële schade door de rechtszaken lopen van 10 tot 53 miljard dollar. Analist Josh Pokrzywinski van Morgan Stanley is van mening dat 14 miljard dollar niet ondenkbaar is. Het bedrijf heeft slechts 1 miljard dollar apart gezet om de rechtszaken te schikken. 

Topspeler met zeer serieuze problemen

Met de huidige waardering en een dividend van 5,12% zou 3M een absolute koop-kandidaat zijn voor de MerkenTopSelectie. Het bedrijf heeft een sterke machtspositie en een enorme capaciteit in het uitvinden van nieuwe, succesvolle producten. 

Maar door de serieuze juridische problemen staat het aandeel 3M onder druk en is er veel onzekerheid. De rechtszaken kunnen leiden tot een faillissement. Als de schade van rechtszaken uiteindelijk 14 miljard dollar bedraagt dan schatten wij dat 3M levensvatbaar blijft. In dat geval vinden wij het interessant om de koers nauwlettend in de gaten te houden. De huidige koers weerspiegelt nog niet de potentiële impact van de problemen. Voor nu blijft 3M op de volglijst.

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten