De 8 veelgemaakte fouten van beleggers en hoe jij ze kunt vermijden

In de wereld van beleggen is er altijd een element van risico en onzekerheid. Toch vallen velen van ons in dezelfde valkuilen, waardoor we potentieel rendement mislopen. Hieronder verkennen we acht veelgemaakte fouten van beleggers en geven we tips over hoe jij ze kunt vermijden.

Niet genoeg onderzoek doen naar aandelen

Je hebt misschien wel eens gehoord van iemand die “gouden tips” heeft over het volgende beste aandeel. Hoe verleidelijk het ook is, beleg nooit op basis van roddels of geruchten. Neem altijd de tijd om een bedrijf of fonds grondig te onderzoeken.

Tip 1

Begin met de jaarverslagen van een bedrijf, branchenieuws en onafhankelijke analyses. Hoe meer je weet, hoe beter je besluitvorming zal zijn.

Overmatig handelen van aandelen

Als je voortdurend koopt en verkoopt in de hoop op korte termijn winst, kunnen de transactiekosten snel oplopen. Ook kan te veel handelen je blootstellen aan hogere belastingen op kortetermijnwinsten.

Tip 2

Denk aan beleggen als een marathon, niet als een sprint. Stel langetermijndoelen op en houd je eraan.

Overmoed

Vertrouwen hebben in je beleggingsvaardigheden is goed, maar overmoed kan gevaarlijk zijn. Het is essentieel om te onthouden dat de markt onvoorspelbaar is en dat niemand altijd gelijk heeft.

Tip 3

Zoek naar feedback en blijf op de hoogte van veranderende marktomstandigheden.

Niet spreiden van aandelen

Al je geld in één aandeel, sector of regio steken is als al je eieren in één mandje leggen.

Tip 4

Diversifiëren over verschillende activaklassen en geografische regio’s kan je helpen het risico te verminderen en de potentiële opbrengsten te vergroten.

Te veel aandacht voor kortetermijntrends met beleggen

Markten zijn van nature volatiel. Als je je te veel laat meeslepen door de dagelijkse ups en downs, mis je misschien het grotere geheel.

Tip 5

Blijf gefocust op je langetermijndoelen en probeer niet te reageren op elke marktschommeling.

Emoties laten overheersen met beleggen

Emoties laten overheersen in de wereld van beleggen kan een gevaarlijke valkuil zijn. Wanneer de markten volatiel zijn en de nieuwsberichten onrustig, is het voor veel beleggers verleidelijk om impulsief te handelen op basis van angst of euforie. Dergelijke emotionele beslissingen kunnen echter leiden tot ondoordachte en potentieel schadelijke acties in je portfolio.

Tip 6

Het is cruciaal om je hoofd koel te houden. Maak een plan en houd je eraan, ongeacht hoe de markt zich op korte termijn gedraagt.

Te veel risico nemen met aandelen

Risico nemen in beleggen is onvermijdelijk, maar het is van cruciaal belang om dat risico te balanceren met jouw persoonlijke comfortniveau en financiële doelen. Terwijl de verleiding van hoge rendementen aantrekkelijk kan zijn, is het essentieel om je eigen risicotolerantie te begrijpen.

Tip 7

Begrijp je eigen risicotolerantie. Als je ’s nachts niet kunt slapen vanwege je beleggingen, neem je waarschijnlijk te veel risico.

Beleggen zonder duidelijk doel of strategie

Het is vergelijkbaar met een schip dat de uitgestrekte oceaan op vaart zonder kompas of navigatiesysteem. Zonder duidelijke richting kan dat schip gemakkelijk afdwalen. Op dezelfde manier, als je je geld belegt zonder een duidelijk doel of strategie, loop je het risico de weg kwijt te raken in de volatiele wereld van de financiële markten.

Elke succesvolle belegger zal het je vertellen: een duidelijk doel en een goed doordachte strategie zijn van essentieel belang. Of je nu spaart voor een aanbetaling op een huis, voor je pensioen of om financiële onafhankelijkheid te bereiken, je moet weten wat je einddoel is.

Tip 8

Begin met het stellen van specifieke financiële doelen. Wat wil je bereiken en binnen welk tijdsbestek?  Als je eenmaal je doelen hebt vastgesteld, herzie ze dan regelmatig.

Conclusie

Beleggen kan intimiderend zijn, vooral als je nieuw bent in de wereld van de financiële markten. Maar door deze veelgemaakte fouten van beleggers te herkennen en te vermijden, kun je beter voorbereid zijn en je kansen op succes vergroten. Onthoud dat je altijd kunt leren en groeien als belegger. Het is een reis, geen bestemming. Daarnaast kan je beleggen ook uitbesteden aan professionals zoals WereldTopSelectie.

 

Heb je vragen?

Bel, e-mail of maak een afspraak met ons. Wij adviseren je graag persoonlijk!

Gerelateerde berichten