Aantrekkelijke waardering Bank of America

 

The Bank of America Corporation (BofA) is met een balanstotaal van $ 2.830 miljard de op 1 na grootste bank van de Verenigde Staten van Amerika. De bank is actief in alle staten van de VS en in circa 40 landen daarbuiten. Bank of America is een traditionele bank die zich bezighoudt met sparen, hypotheken, kredieten en beleggen.

Tijdens de grote financiële crisis wist BofA goed gebruik te maken van haar relatief sterke kapitaalpositie. In 2008 werd Countrywide, een grote hypotheekverstrekker, gekocht. Hierdoor kreeg de bank circa 25% van de hypothekenmarkt in handen. Later dat jaar kocht BofA voor circa $ 50 miljard Merrill Lynch & Co. Een faillissement van deze broker werd hierdoor op het nippertje voorkomen.

Met deze aankoop verwierf BofA, voor een bijzonder gunstige prijs, een toppositie op het gebied van obligatie-emissies, aandelenemissies en fusies & overnames. Eind 2017 kocht BofA de Amerikaanse activiteiten van ABN Amro Bank voor $ 21 miljard. Door ruim gebruik te maken van de diverse steunprogramma’s van de Amerikaanse overheid, kon BofA het sterk gegroeide concern weer in financieel evenwicht brengen.

Particulier vuurwapengebruik in de ban

De ESG-score van de bank is met 46 gemiddeld te noemen. Hier zit wel verbetering in. Positief is dat de bank in haar beleid heeft vastgesteld dat financiering van fabrikanten van aanvalswapens voor particulier gebruik worden beëindigd Dit is voor een puur Amerikaanse bank een opvallende keuze.

Koers aantrekkelijk

Bank of America heeft een marktwaarde van circa $ 363 miljard. De koerswinstverhouding ligt met een waarde van 14,4 onder het marktgemiddelde van de Amerikaanse beurs. Dit is een aantrekkelijke waardering. Zeker gezien het sterke herstel van de economie, de groeiende rentemarge en het vrijvallen van een deel van de kredietvoorzieningen vormen de basis voor een toename van winst en dividend. Ook gaat de bank eigen aandelen inkopen.